Hieronder staan diverse onderwerpen beschreven. De lijst is in alfabetische volgorde. Klik op de onderwerpen in de middelste colom.

Interessante onderwerpen kun je mailen naar mijn e-mailadres: info@vrouwentamtam.nl

a    

 

b  
c  
d  
e  
f  
g  
h  
i  
j  
k  
l  
m  
n  
o Overgang      
p  
q  
r  
s  
t  
u  
v Vitamine B12-tekort
w  
x  
y  
z  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overgang

Een paar jaar had ik  allerlei vreemde klachten, ik bezocht 9 verschillende specialisten, moeheid liep als een rode draad door alles heen. Daarbij last van concentratieproblemen, korte termijn geheugenverlies, emotionele schommelingen etc  In voorjaar 2008 belde ik overgangsconsulente Ciel Rothuizen, toen bleek dat ik al 6 jaar met de overgang bezig was. Gebruik van hormonen heeft mij mijn leven teruggegeven. Ik had tot dan geen enkele notie van de impact van de overgang.

Na deze ervaring verwijs ik "lotgenoten" graag naar een overgangsconsulente die je veel informatie kan geven over wat er nu precies in je lichaam gebeurt , je kan helpen duiden wat wel en niet bij de overgang hoort, en het is heerlijk eindelijk met iemand te praten die het allemaal snapt en plaats geeft.    http://www.overgangsconsulente.com

Warme groet Wilma

 

Vitamine B12-tekort

Dag beste vrienden,

Ik stuur jullie dit door, omdat bij mij afgelopen week deze ziekte is geconstateerd.

De meeste huisartsen prikken niet op een tekort aan B12.

Nu ik dit zo heb doorgelezen (ook andere sites) besef ik dat het juist wel zou moeten gebeuren, want een te kort van B12 aan hemoglobine( zit aan rode bloedcellen) Geeft een heleboel narigheid met als gevolg hele ernstige beschadigingen aan verschillende weefsels.

Vaak krijgt een patiënt de onderste diagnosen, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Gevolg je krijgt verkeerde medicijnen. Gevolg er ontstaan nog meer ziekten etc. etc.

Gevolg zelfs overlijden aan een bepaalde ziekte.

 

Komen de onderste kenmerken in meerdere mate voor, dan zou het zeker niet gek zijn om aan je huisarts te vragen om je bloedwaarde op B12 te checken. Dit gebeurt namelijk niet standaard. Bij mij was de aanleiding omdat ik vegetariër ben. Vegetariers krijgen zo ie zo minder B12 binnen.

Nu kan ik , als ik iets binnen krijg het niet opnemen omdat ik een stofje mis. Dus heeft mijn tekort niets te maken met vegetariër zijn. Maar zo is het wel ontdekt.

Check het als je belieft. Je weet maar nooit.

Een dikke knuffel aan iedereen. Nadia

 

Als je jezelf herkent in een deel van deze klachten.
De meest voorkomende oorzaak van een B12-tekort is het ziektebeeld van deze site. doordat het lichaam, door een tekort aan Intrinsic Factor, de vitamine B12 niet meer (voldoende) opneemt. Dat betekent dus ook dat vitamine B12 pillen niet worden opgenomen. Daarom is het verstandig wanneer iemand zich herkent in bovenstaande klachten, niet zelf gaat experimenteren met pillen, maar via de huisarts de B12-waarde van het bloed laat meten. Vraag altijd de gemeten waarde en vergelijk met de waarden op deze site. Ook lage waarden nog boven de onderste referentiegrens kunnen al klachten geven. Als de huisarts een lage waarde geen probleem vindt, dan moet je een verwijzing voor een internist hebben. 
Ga in deze situatie geen vitamine B12 slikken (ook geen smelttabs) of voeding waar veel B12 in zit, je verhoogt daarmee de waarde toch iets en in geval van de ziekte van deze site helpt dit niet voldoende om de klachten te verminderen en wordt de diagnose hierdoor onnodig lang uitgesteld door de hogere waarde.
Kijk voor meer informatie hierover bij diagnose/onderzoeken, de belangrijkste tests en de behandeling.
Laat ook de foliumzuurwaarde meten, want een lage foliumzuurstatus gaat nogal eens samen met een B12-tekort.
Heb je een aantal klachten uit het lijstje en een B12-waarde die aan de lage kant blijkt te zijn, ga dan ook niet foliumzuurpillen slikken. Bij een onbehandeld B12-tekort verergeren de klachten door het extra foliumzuur. 

Let op, erg belangrijk!!
Als de dokter er niet helemaal van overtuigd is dat je een B12-tekort hebt dan moet deze, voordat er maar een injectie wordt gegeven, altijd eerst de B12-waarde, de homocysteïne en de MMA (methylmalonzuur)laten testen. Na een injectie zeggen deze tests voor lange tijd niets meer over de B12-status. Het plaatselijk lab kan het bloedmonster opsturen naar een lab waar de methylmalonzuurtest wel gedaan kan worden. Hiermee kunnen veel problemen mee voorkomen worden. Als na injecties de homocysteïne- en methylmalonzuurwaarde normaliseren, wordt het tekort extra bevestigd.
Bij een onbehandeld B12-tekort mag geen foliumzuur worden voorgeschreven.
Heb je een laag-normale B12-waarde vraag dan de dokter om de Actief-B12 test (Holo-TC test). Meer info...
Laat je nooit "geruststellen" met een of enkele injecties. De waarde stijgt daardoor direct flink en daardoor blijft de waarde lang "normaal" voor de dokter, terwijl er dan wel klachten kunnen zijn door een tekort in de weefsels. De juiste diagnose wordt dan ver vooruitgeschoven en kom je van de regen in de drup. Het is verstandig om in die situatie geen injectie te laten zetten en te proberen eerst de juiste diagnose te krijgen zodat je blijvend de injecties voorgeschreven krijgt.

Je hebt vergelijkbare klachten, maar een andere diagnose gekregen.
Mogelijk heb je een van de volgende diagnoses gekregen:
- Overgangsklachten
- ME/CVS (een klachtenpatroon, geen diagnose)
- Spasmofilie
- Compartimentsyndroom
- MS
- Polyneuropathie
- Myopathie
- Sudeck-syndroom
- CIAP
- SFN (Small Fiber Neuropathy)
- Syringomyelie
- Ziekte van Lyme
- Pfeiffer
- PDS, prikkelbare darm syndroom (een klachtenpatroon, geen diagnose)
- BMS (Burning Mouth syndrome), Glossodynie
- Fibromyalgie (een klachtenpatroon, geen diagnose)
- Postnatale depressie
- dysthymie
- PTSS
- Restless Legs Syndrome
- Burn-out
- Psychische klachten ("tussen de oren")
- Somatoforme stoornis/conversiestoornis
- Bipolaire Stoornis
- Autisme Spectrum Stoornis
- Anorexia Nervosa
- Hypochondrie
- Hypersomnie
- Narcolepsie

- ADD/ADHD/PDD-NOS
- Dementie/Alzheimer
- HaNDL-syndroom
- (Onvruchtbaarheid)
- Bekkeninstabiliteit

Het kan natuurlijk altijd zijn dat er meerdere dingen tegelijk spelen. Bij deze diagnoses wordt er nog wel eens van uit gegaan dat als het bloedbeeld normaal is er dus verder geen lichamelijke oorzaak aan te tonen is. Dus als er geen bloedarmoede is en geen afwijkingen aan de bloedcellen, wordt nogal eens een B12-tekort over het hoofd gezien. Een B12-tekort is echter best wel mogelijk met een normaal bloedbeeld. Dus vraag dan ook je bloed specifiek op B12 te laten testen en vraag altijd de waarde met de bijbehorende referentiewaarden.

Vooral in de aanloopfase van de ziekte, waarbij de B12-waarde in het bloed over een hele lange periode al aan het zakken is, maar nog binnen het referentiegebied ligt (dus als "normaal" wordt bestempeld), wordt nogal eens ten onrechte een tekort uitgesloten en een van de bovenstaande diagnoses gegeven.

 

Als een van de bovenstaande diagnoses ten onrechte is gesteld zoals hier boven aangeven dan blijken hier natuurlijk de B12-injecties toch bij een "normale" B12-waarde effect te hebben. Men gaat dan ook ten onrechte de conclusie trekken dat de injecties ook bij deze ziektebeelden effect hebben.

Nadia de Vos